Als monniken van Koningshoeven hebben we naast verantwoord ondernemen ook duurzaamheid hoog in het vaandel staan. We streven naar de meest harmonieuze combinatie van de elementen people, planet en profit (de 3 p’s). Wij voegen er nog een 4e ‘p’ aan toe: die van profoundness (diepzinnigheid). Omdat ‘innerlijke overtuiging’ onlosmakelijk verbonden is met onze levenswijze en manier van werken.
Rijkdom delen
Ons werk in de kaasmakerij is onderdeel van onze spiritualiteit. Die gaat uit van de gedachte dat we beschikken over een zekere rijkdom, die we moeten leren delen. Rijkdom die we graag doorgeven aan een nieuwe generatie. Daar is onze hele duurzaamheidsgedachte op gestoeld: werken aan een mooiere wereld waar anderen – ook de mensen na ons – in meedelen. Economisch rendement staat in ons ondernemerschap dan ook niet voorop.
Hart voor de mens
Met hart voor de mens en oog voor diens behoeften helpen we mensen waar we kunnen. Een deel van de opbrengsten van ons werk besteden we daarom aan deze ondersteuning.
Actief in Indonesië en Oeganda
Sinds 1953 en 2007 is Abdij Koningshoeven onder meer verantwoordelijk voor twee abdijen in Indonesië en Oeganda. Op deze plekken proberen wij samen met de broeders aldaar een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van de plaatselijke bevolking. Dat doen we via allerlei projecten in landbouw, onderwijs en gezondheidszorg.
Charitatief dicht bij huis
We ondersteunen eveneens diverse goede doelen dicht bij huis. Zo bieden we mensen met een beperking werk aan in onze kaasmakerij. De abdij beschikt ook over een kwekerij en daar werken eveneens mensen met een beperking, net zoals in de horeca van het Proeflokaal van onze brouwerij, in de Kloosterwinkel én in de huishouding.